De molen

 

Dit is de Oudkerkermolen( Aldtsjerk Rhaladyk 19), hij heeft nummer 118 in de Datebase van de Molendatebase en Inventaris nummer FR037 en heeft het nummer 35674 op de monumenten lijst. De molenaar is Meneer Eeuwe de Vries. De Eigenaar is Stichting Waterschaps erfgoed.  De molen is gebouwd in het jaar 1864, en is in vrij goede staat. De molen is van het type Grondzeiler dit betekend dat het een windmolens is die vanaf de grond kan worden bediend. Door de gedrongen bouw scheren de draaiende wieken over het erf rondom de molen. De molen wordt door de molenaar vanaf de grond opgezeild. Het materiaal van de molen kan verschillen, zowel achtkante houten molens als ronde steen molens kunnen als grondzeiler zijn gebouwd. Volgens hisgis was in 1820 de molen van de van Sminia's die ook vele stukken weiland hadden in de omgeving. De 20 jaar daarvoor gingen de boeren waarschijnlijk naar Birdaard-Burdaard, in 1841 werd er opdracht gegeven om deze molen te bouwen. De molen is een keer afgebrand en kreeg daarna de naam; De Zwaluw. Bij deze molen werd in 1876 een houtzagerij bijgebouwd.

Dit type molens werd gebouwd op locaties waar weinig windbelemmering was, bijvoorbeeld in de kale polders van west-Nederland. Zo zijn ook bij Kinderdijk een groot aantal (18) grondzeilers gebouwd. Deze zijn allemaal bewaard gebleven.

De meeste poldermolens zijn grondzeilers; grondzeilers die als korenmolens zijn ingericht, vinden we voornamelijk in gebieden met veel wind of op een natuurlijke verhoging in het landschap. Bron; http://nl.wikipedia.org/wiki/Grondzeiler

De molen ziet er als volgt uit; een houten achterkant, gedekt met riet, op een stenen onderbouw. Het gedeelte dat gedekt is met riet heet de kap. De vlucht is 15,64 m. De vlucht heet ook wel het wiekenkruis en zit vast aan de bovenas.

De molen is in 1864 op gericht door een groep boeren uit de buurt. Tot na 1980 heeft de molen de polder bemalen de polder is(was) 160 Ha groot, tot 1982 om precies te zijn heeft de molen de Oudkerkpoler bemalen. Tijdens een storm op 24 maart 1955 werd de molen zwaar beschadigd reparatie kosten; 6.734 gulden, in de herfst van dat zelfde jaar was de molen waar in staat te malen. Daarvoor waren nieuwen roeden en een nieuwe vijzel nodig. In het jaar 1975 werd de molen gerestaureerd .In de zomer van 2002 heeft de molen een nieuwe lange spruit gekregen en werd er volop geschilderd. Voorheen heeft er ook een dieselmotor in de molen gestaan De Oudkerkmolen is inmiddels afgesloten van de Friese boezem en kan daarom tegenwoordig alleen in circuit malen. De molen is vernoemd naar de polder die hij moest malen. De molen is maalvaardig, dus hij maalt, maar op vrijwillige basis, afspraak via www.molendatebase.nl zie ook bronnen.

Procesverslag; De molen. De molen van Aldtsjerk. Een mooi plaatje van net het ‘bewoonde’ Aldtsjerk. De molen staat er heel mooi bij. Hier heb ik vooral algemene informatie gevonden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb