Aldtsjerk.

 

Aldtsjerk of Oudkerk ligt in de gemeente Tytsjerksteradiel, in de provincie Friesland. Aldtsjerk is Fries voor Oudkerk en was daarmee één van de eerste dorpen waar van de naam officieel veranderd werd naar het Fries, dus officieel is het Aldtsjerk.

 Aldtsjerk is het meest noordelijk liggende dorp van de ´Trynwalden´, in het oudere deel van Friesland, het ligt precies tussen  Leeuwarden en Dokkum ( zie de foto voor meer informatie). Aldtsjerk ligt op zandgrond en is een streekdorp/ esdorp. Aldtsjerk is verder bekend van de Elfstedentocht, het doorgaand vaarwater wat door Aldtsjerk loopt is zo’n 7 kilometer voor de finish.

  

 

Bron; http://maps.google.nl/maps?hl=nl&tab=wl

 

De Naam Aldtsjerk, maar ook de naam Trynwalden zijn natuurlijk heel erg mooi, maar er gaan al jaren verhalen over deze namen en waar deze vandaan zouden komen. Het eerste verhaal gaat over Tryntsje ( Catharina) en har oan soannen, of te wel, Tryntsje en haar zonen. Deze rijke vrouw zou 7 boerderijen en 7 zonen hebben gehad, en dit hebben geerfd op deze locatie, waar nu de Trynwalden, en de 7 dorpen liggen. De jongens hun namen( bijvoorbeeld Oene) werden dorpen in het Fries( bijvoorbeeld Oentsjerk) en Nederlands ( bijvoorbeeld Oenkerk).

 

  • Oene; wat Oentsjerk, Oenkerk werd.
  • Gieke; wat Gytsjerk, Giekerk werd.
  • Alde; wat Aldtsjerk, Oudkerk werd.
  • Rypke; wat Rypstjerk, Rijpkerk werd.
  • Wynse; wat Wyns, Wijns werd.
  • Tiete; wat Tytsjerk, Tiekerk werd.
  • Reade; wat Readtsjerk, Roodkerk werd.

En zo zouden de Trynwalden volgens de sage zijn ontstaan. Bron; http://nl.wikipedia.org/wiki/Trijnwouden

 Een andere uitleg is dat er oorspronkelijk drie dorpen zouden zijn geweest op de zandrug; trijewalden, trije is Fries voor drie, en dat het later Trynwalden is geworden.  De rest van de dorpen zouden er later bij gekomen zijn. De naam is alleen wat ouder dan de dorpen waar het om zou gaan, en in dat zelfde verhaal zou de naam vroeger zijn geweest Thrimwalda ( wat nu overigs ook de naam is van een basisschool in Gytsjerk/Giekerk), wat zou betekenden  ‘in de drie wouden’. Een andere uitleg is dat de streek in de Middeleeuwen aan de heilige Catherina ( waarschijnlijk Catherina van Alexandrië) was gewijd. Later is het Dorp Munein/Molenend er nog bij gekomen. Dit was vroeger een gedeelte van Oentsjerk/Oenkerk. Deze acht dorpen samen vormen de Trynwalden.

 Aldtsjerk heeft geen winkels, maar wel onder andere een  kerk uit de 12de eeuw, een kroeg, hotel( staat te koop), en een basisschool. Het dorp heeft 667 inwoners( 1 mei ’10) en 275 woningen, de bebouwing bestaat uit woningen voornamelijk uit de 19de en 20ste  eeuw bebouwing, en is daar mee niet een heel groot dorp, en het is dan ook één van de kleinste dorpen van de Trynwalden. Midden in de 18e eeuw waren er 400 inwoners.  In 1800;  400 inwoners. In 1850 waren er 555 inwoners. In 1900 waren er 700 inwoners, en nu zijn er 677.        

Verder heeft Aldtsjerk, het Oudkerkermeer met strandje, en sinds kort een vernieuwde haven. Bij het meer worden sinds 1865 door de IJsclub Oudkerk schaatswedstrijden georganiseerd. Aldtsjerk heeft sowieso veel met schaatsen, in het verleden was er een echte schaatsenmaker in Aldtsjerk van 1930 tot circa 1950 daarnaast word de Elfstedentocht traditie er elk jaar bij gehouden wie er van uit Leeuwarden als eerst bij de brug in Aldtsjerk aan komt op de schaatsen, diegene krijgt een eervolle vermelding op de balk in de kroeg van het dorp. Het café in kwestie heet Café Moarkswal en is van oudsher een beroemde ijsherberg. De kroeg is zeer populair bij de jeugd en ouderen in de omgeving.

 

Elk jaar word er dorpsfeest gehouden in Aldtsjerk, dit word georganiseerd door de Feestcommissie( die 125 jaar bestaat) en de Feinteboun( die 100 jaar bestaat). De Feinteboun is een club jongens ( officieel vrijgezellen) tot 30 jaar. Ook het dorpsfeest is zeer populair onder de mensen uit de omgeving.

 

De hoofdweg van Aldtsjerk is de Sminiawei. Wat door haakse bochten een bajonetvorm heeft. De Sminiawei is de grootste weg van Aldtsjerk en onder andere de kerk, de kroeg, het dorpshuis, en het hotel zitten aan deze weg. De dorpsschool het Sinnehonk telt zo’n 90 leerlingen. Bron; http://www.beleefdokkum.nl/locatie/oudkerk_aldtsjerk_2.ashx.

 

 

bron;  http://www.aldtsjerk.nl/beheer/aldtsjerk/img/aldtsjerk03.jpg 

 

 Procesverslag: Waarom Aldtsjerk? Aldtsjerk was het eerste dorp waar ik aan dacht, vooral om de Klinze. De Klinze waar van ik wist dat het oud was en veel geschiedenis had. Het café met zijn schaatsers op de balk en de kerk. Daarnaast is het natuurlijk handig om een dorp in de buurt te kiezen die je goed kent.

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb